Continue verbetering van de kwaliteit van de geboortezorg in Nederland.

Dat is waar we ons als Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg voor inzetten. Samen met alle partijen die bij de geboortezorg betrokken zijn. Van zwangeren en gezinnen tot zorgprofessionals, van onderzoekers tot beleidsmakers.

 

Verbinders in kennis en onderzoek

Onze kracht? Een brug slaan tussen alle partners en belanghebbenden in de geboortezorg. En tussen onderzoek en de beroepspraktijk. Op lokaal, regionaal én landelijk niveau.

Wil je weten hoe we dit doen? Bekijk dan het volgende filmpje!

 

Wat we doen en hoe we werken

 

We verbinden kennis en onderzoek met de praktijk

We initiëren onderzoeks- en verbeterprojecten. Daarbij laten we ons altijd leiden door vraagstukken uit de praktijk. Deze projecten voeren we voor - en met - onze samenwerkingspartners uit. We zijn onafhankelijk. En we werken multidisciplinair en lijnoverstijgend.

210701_ZonMW afbeeldingen_JF-12.png

We bevorderen samenwerking en kennisdeling

We ondersteunen bij het toepassen en delen van nieuwe én bestaande kennis en producten. En we stimuleren onderlinge samenwerking en uitwisseling van praktische ervaringen. Bijvoorbeeld over kwaliteitssystemen, zorgpaden of transmurale VIM-meldingen. Maar ook over een protocol kwetsbare zwangeren, zwangerschap-apps, en nog veel meer.

210701_ZonMW afbeeldingen_JF-10.png

We werken regionaal én hebben een breed landelijk netwerk

We werken regionaal en op een laagdrempelige manier: van collega tot collega, en van VSV tot VSV. Maar we hebben óók een breed landelijk netwerk. Bij alles wat we doen, maken we gebruik van de kennis en ervaring van alle regionale consortia samen. En van de samenwerking met partners en belanghebbenden op lokaal, regionaal en landelijk niveau.

Over het ontstaan van ons netwerk

Oorsprong_2-21.png

Naar aanleiding van de sterftecijfers rond zwangerschap en geboorte is in 2008 het stuurgroepadvies ‘Een goed begin’ opgesteld. Dit advies ging over de inrichting van de geboortezorg in Nederland. Hierin stond onder andere dat er over een aantal belangrijke onderwerpen te weinig kennis is. En ook: dat er behoefte is aan een beroepsoverstijgende onderzoeksagenda. 

Daarom startte ZonMw - in opdracht van het ministerie van VWS - in 2011 het programma Zwangerschap en Geboorte. Het doel: vermijdbare ziekte en sterfte rondom geboorte en zwangerschap terugdringen. Via praktijkgericht onderzoek, uitgevoerd binnen regionale consortia.

De multidisciplinaire en lijnoverstijgende consortia hebben inmiddels een stevige kennis- en onderzoeksinfrastructuur opgebouwd. In het ZonMw-programma Zwangerschap en Geboorte II worden de regionale consortia verder verstevigd en bestendigd. Samen vormen zij het Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg.

Samenwerkings­partners